vrijdag 16 juli 2010

NOT IN MY BACKYARD

Geachte dames en heren,




Bijgaande ontvangt u de vooraankondiging van een congres dat op 11 oktober a.s. in Zwolle (locatie Chr. Hogeschool Windesheim) gehouden wordt en dat wordt georganiseerd door de Hogeschool Windesheim, Protestantse Kerk Nederland en Exodus.



Het congres draagt de titel: NOT IN MY BACKYARD



Vanwaar dit congres?

Helaas moet worden geconstateerd dat er sprake is van een toenemende maatschappelijke weerzin en intolerantie tegen mensen waarvan wij zeggen dat zij ‘een vlekje’ hebben. Het betreft o.a. ex-gedetineerden, mensen met een psychiatrische ziekte, mensen met een verstandelijke beperking, of verslavingsproblmen. Met weinig moeite kan deze groep worden uitgebreid.



Wat zij gemeen hebben is dat de samenleving in toenemende mate moeite heeft deze mensen een plekje in haar midden te geven. Daarvoor worden uiteenlopende argumenten aangevoerd, zoals waardevermindering van de woning, (on-)veiligheid, onrust, vervuiling en verpaupering van dorp, wijk of buurt.



Hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, brandweer en politie, worden het regelmatig lastig gemaakt hun werk naar behoren uit te voeren en zijn niet zelden het mikpunt van agressie.

Vrijwilligers die zich inzetten voor mensen uit voornoemde groepen, worden niet zelden gemolesteerd door mensen uit de buurt waar een opvangcentrum of wooncentrum is gevestigd.



Ook moet geconstateerd worden dat bestuurders van overheid en hulpverleninginstellingen vaak een zekere onmacht aan de dag leggen om op een adequate wijze met buurt- en wijkbewoners te communiceren over de voorgenomen huisvesting van mensen die met enige hulp onder dak gebracht moeten worden.



Stroopten de kerken in het verleden de mouwen op om (op straat gezette) asielzoekers in hun midden op te nemen en op te komen voor een rechtvaardige behandeling van deze mensen, helaas geldt dit in mindere mate voor de ‘vlekjesmensen’.



En dan te bedenken dat de WMO ons daartoe in feite uitnodigt. Maar…..er zijn ook positieve en goede voorbeelden te noemen! Kortom, tijd voor beraad en actie.



Met dit congres wordt gemikt op álle maatschappelijke groepen waarbij de organisatoren zeker ook de kerken op het oog hebben.



Wij roepen u op om bijgaande vooraankondiging via uw media en PR-kanalen bij uw leden onder de aandacht te brengen in het bijzonder de kerkenraden, diaconieën en beroepskrachten.



Omdat dit congres met name gericht is op de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland, vragen wij u uw gemeenten en groepen in dit landsdeel hierover te informeren.



Indien u met betrekking tot dit congres ideeën en/of suggesties hebt die ons van dienst kunnen zijn, dan houden wij ons van harte aanbevolen.



Met een hartelijke groet



Henk Nobel

Maatschappelijk activeringsconsulent.



Postadres: Postbus 146, 9410 AC Bijlen.



Tel: 06 - 104 463 28 E: info@pgsj.nl

0593 - 52 69 92 h.nobel4@kpnplanet.nl

Geen opmerkingen: