vrijdag 16 juli 2010

Licht

LICHT


100 liedjes voor iedereen

LICHT voorziet 100 oude bekende kerkelijke melodieën en klassieke volkszang van nieuwe teksten. De liedjes zijn geschikt om te zingen bij alle grote en kleine momenten van het leven, zowel in de kerk als daarbuiten.

Waarom 100 liedjes voor iedereen?

Binnen de kerk

Veel kerkliederen worden als gedateerd en ouderwets ervaren. Voor kerkelijke nieuwkomers is het kerklied niet altijd te begrijpen. Dit heeft in veel gevallen met de tekst van het lied te maken. Natuurlijk worden er ook nieuwe kerkliederen geschreven maar nieuwe liedteksten blijken niet altijd geschikt te zijn om mensen die voor een eerste keer ( weer) in de kerk komen te bereiken.

Daarbuiten

Niet-kerkelijke samenzang voor belangrijke momenten, ontbreekt nagenoeg in de Nederlandse taal. Wie samen wil zingen bijvoorbeeld bij huwelijk of begrafenis in een niet kerkelijke setting is volledig aangewezen op repertoire dat veelal niet daarvoor geschreven is. Vaak wordt er ook niet meer samen gezongen bij een huwelijk of begrafenis: “we zijn immers niet in de kerk”.

Vernieuwing

Kerken ondernemen wel degelijk pogingen om de liedcultuur te vernieuwen maar zijn hierbij vooral aangewezen op theologen en mensen die veelal zeer goed zijn ingevoerd in de kerkelijke cultuur. Mensen uit de lichte muziek benaderen om te helpen bij tekst en muziek is vaak een brug te ver omdat de cultuur van lichte muziek en kerk niets met elkaar te maken zouden hebben. Toch zijn juist tekstschrijvers voor cabaret en musical er wel in geslaagd teksten te schrijven die veel mensen raken.

Waarom zouden kerkelijke kunsten en kleinkunst gescheiden werelden blijven?

Het zou voor iedereen toch jammer zijn wanneer door het ontbreken van geschikte teksten oude en bekende melodieën onzingbaar worden en verloren gaan terwijl de muziek nog altijd de harten beroert. Als ondanks een gedateerde tekst een melodie nog leeft, hoeveel krachtiger zou de uitwerking van een oud lied dan worden met een nieuwe tekst?

Het zou toch zonde zijn als in de moderne muziekcultuur liedjes voor solisten en koren wel van betekenisvolle teksten worden voorzien maar wie samen wil zingen terugvalt in een religieus idioom dat in veel gevallen niet meer wordt begrepen?

Tom Mikkers vond dat hier verandering in moest komen en werkte samen met Coot van Doesburgh het idee uit: LICHT- 100 liedjes voor iedereen. Coot van Doesburgh benaderde Karin Bloemen en vroeg haar om in dit kader een cd te maken en bij de presentatie van het project (de verschijning van LICHT) en een (meezing) concert te verzorgen. Karin Bloemen was onmiddellijk enthousiast en stemde toe: “Dit gaat tenminste ergens over!”



Wie werken mee ?

Coot van Doesburgh schreef voor Paul de Leeuw vanaf 1993 tot heden, bijvoorbeeld het nummer Vleugels van mijn vlucht, een vertaling van Bette Midlers song The Wind beneath my Wings en een teken van leven, een van zijn bekendste liedjes. In 1994 is Coot van Doesburgh de tekstdichter van het liedje Waar is de zon van Willeke Alberti. In 2003 vertaalde Coot van Doesburgh alle songs van de musical Mamma Mia waarmee ze veel lof oogste. Na vele andere geschreven en vertaalde musicals tekende ze in 2008 ze voor de nieuwe vertaling van het script en de songs van de musical Man van La Mancha.

Voor LICHT zal Coot van Doesburgh 100 oude bekende kerkelijke melodieën en klassieke volkszang van nieuwe teksten voorzien.

Karin Bloemen speelde onder andere in de cabaretgroep Purper zes personalityshows maakte ze met haar eigen La Bloemen Band, dansers, zangers, of net als in De Diva & De Divan met Cor Bakker. In het nieuwe theaterseizoen, staat ze op de planken met een nieuwe show Overgang, zonder dansers, een band of Cor Bakker. In 2008 vierde Karin Bloemen haar 25-jarig artiestenjubileum. Toen verscheen een box met zeven dvd's met daarop diverse theatershows, vanaf Bosje Bloemen, televisie-interviews door o.a. Sonja Barend, oude fragmenten en een speciaal jubileuminterview. Het jubileumjaar sloot ze af met Songbook: een dvd met bladmuziek met daarop de mooiste liedjes uit haar oeuvre.

Tom Mikkers is predikant en algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Zijn kerk probeert al 400 jaar vorm te geven aan een vrij en verdraagzaam christendom. Hij zocht contact met Coot van Doesburgh en legde de vraag aan haar voor om nieuwe teksten te schrijven op oude kerkelijke melodieën.



















Van gezangen voor de kerk tot liedjes voor iedereen….

Je zou het project LICHT kunnen zien als een restauratie-onderneming. Donkere oude gebouwen worden onderhanden genomen en licht en toegankelijk gemaakt: eigentijdse teksten voor monumentale melodieën zonder dat het lichtvoetig wordt of oppervlakkig.

Voorbeeld - Abide with me

William Monk componeerde de muziek van de hymne in 1861. Het lied was met name populair in koninklijke kringen. Het werd gezongen tijdens het huwelijk van de engelse koning George VI en bij dat van zijn dochter Elisabeth. Het lied wordt tegenwoordig geregeld ten gehore gebracht tijdens begrafenissen. Het lied staat ook in het liedboek van Kerken. De tekst van W.Barnard , Ad den Besten en W.J. van der Mol luidt daar:





Gezang 392, Blijf mij nabij.

Blijf mij nabij, wanneer het duister daalt,

De nacht valt in, waarin geen licht meer straalt.

Andere helpers, Heer, ontvallen mij.

Der hulpelozen hulp, wees mij nabij.



In LICHT! wordt het:

Blijf dicht bij mij, 't wordt donker om me heen

Zekerheid wankelt, laat me niet alleen

Als alles lijkt of niemand me meer ziet,

Blijf dan heel dicht bij mij, verlaat me niet.





Wat zijn de producten van Licht?

- Liedbundel voor gebruik in kerken/ crematoria te verschijnen bij Boekencentrum Uitgevers november 2010. Geen financiering vooraf.

- Boek met cd voor particuliere klant - voorjaar 2011

- Cd met Karin Bloemen ( financiering via fondsen en Remonstranten) – voorjaar 2011

- Meezingconcert met Karin Bloemen ( financiering via fondsen en Remonstranten)

Pas als de financiering rond is via de fondsen zal definitief de beslissing worden genomen om cd te maken/ concert te organiseren. In het najaar is hier zicht op.



Voorbeeldtekst

WEES NIET BANG (Land of Hope and Glory)





Wees niet bang voor de waarheid

Heb geen angst voor het woord

Huiver niet voor geaardheid

Die bij anderen hoort

Laat een ander zijn leven

Gun een ander zijn geloof

Geef wat jou is gegeven

Dicht die gapende kloof

Geef wat jou is gegeven

Dicht die gapende kloof



Leg je ziel niet aan banden

Zet je hart niet op slot

Maak je vuisten tot handen

Breek geen schoonheid kapot

Kijk waar de anderen bleven

Hou je oren niet doof

Geef wat jou is gegeven

Dicht die gapende kloof

Geef wat jou is gegeven

Dicht die gapende kloof.

Geen opmerkingen: