maandag 22 maart 2010

Zijne Eminentie de 7e Dzogchen Rinpoche


Donderdag 10 juni 2010
De Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht

Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30

Kaarten 15 euro (gereduceerde prijs 12 euro)

Voor kaarten en meer informatie

06 3456 1914

events@shenpennederland.org

http://www.shenpen.nl/
Shenpen Nederland zet zich in voor het welzijn van Tibetaanse vluchtelingen en de ontwikkeling van het Tibetaans boeddhistische erfgoed. We ondersteunen de spirituele en charitatieve projecten van Zijne Eminentie de 7e Dzogchen Rinpoche en organiseren zijn lezingen en retraites in Nederland. Zie http://www.shenpen.nl/

Zijne Eminentie Dzogchen Rinpoche, Jigme Losel Wangpo, is in 1964 in het Koninkrijk Sikkim in de Himalaya geboren, een heilig land, in de negende eeuw gezegend door de Tweede Boeddha, Goeroe Rinpoche. Op 8 oktober 1972 is Dzogchen Rinpoche in het Koninklijk Paleis van Sikkim, in Gangtok, geïnstalleerd. Hij is herkend door Zijne Heiligheid Dodrupchen Rinpoche als de zevende incarnatie van Pema Rigdzin, de houder van de grote Dzogchen overdrachtslijn. Zijn vader, Tsewang Paljor, een vergevorderd spiritueel beoefenaar, was de neef en gerespecteerde secretaris van de beroemde Rime meester Jamyang Khyentse Chokyi Lodro. Zijn moeder is Tsering Wangmo, wiens familie, de Lakar Tsang, in Tibet en India alom bekend zijn door hun indrukwekkend vrijgevigheid ter ondersteuning van de dharma. Als jonge tulku studeerde Rinpoche bij Zijne Heiligheid Dodrupchen Rinpoche aan de Nyingma Shedra in Sikkim, waarna hij op uitnodiging van Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar Dharamsala trok om onder diens leiding te studeren aan de Boeddhistische School voor Dialektiek. Toen hij pas 19 jaar oud was en veel van de belangrijke teksten uit het Tibetaans boeddhisme bestudeerd had kreeg Rinpoche de titel Rabjampa (Meester van het Tibetaanse Boeddhisme).




Op 21-jarige leeftijd nam Rinpoche de volledige verantwoordelijkheid van het Dzogchen klooster op zich dat op verzoek van Zijne Heiligheid de Dalai Lama heropgebouwd is in Zuid-India. In 1995 stichtte Rinpoche de Dzogchen Shri Senha Charitable Society (DSSCS), om de eeuwenoude Tibetaanse cultuur te behouden en om het welzijn van de Tibetaanse vluchtelingen te verbeteren. DSSCS werkt samen met de plaatselijke gemeenschap aan een aantal projecten, waaronder ziekenhuisvoorzieningen,

onderwijsfaciliteiten en diverse infrastructurele ontwikkelings- projecten. Onder leiding van Rinpoche is in 1992 door een groep toegewijde studenten Shenpen opgericht, een internationaal netwerk van organisaties dat onder de paraplu van DSSCS in Amerika, Australië, en Europa werkt. Shenpen ondersteunt de spirituele en charitatieve projecten van Dzogchen Rinpoche en organiseert zijn internationale onderwijsreizen. Zijne Eminentie Dzogchen Rinpoche deelt al meer dan dertig jaar zijn wijsheid met zijn internationale publiek en wordt bewonderd om de belangrijke rol die hij speelt in de verspreiding van het diepe Dzogchen onderricht dat op deze manier voor iedereen toegankelijk wordt.



Openbare lezing



Waarom onze geest hoop en twijfel ervaart



In situaties waarin we verandering en verlies als onontkoombaar zouden moeten accepteren hopen we toch vaak dat alles hetzelfde blijft. We worden aangespoord te twijfelen aan de dingen waar we feitelijk op kunnen vertrouwen en in geloven. Hoop en twijfel zijn twee van de drie emoties die ons vertrouwen en zelfvertrouwen aan het wankelen brengen. Tijdens deze openbare les zal Dzogchen Rinpoche uitleggen waarom onze emoties ons steeds op het verkeerde been zetten en dat alleen door ze niet te serieus te nemen we kunnen ervaren wat echt geluk en vrede is.

Geen opmerkingen: