woensdag 10 maart 2010

Geertecafé over mensen met een handicap of chronische ziekte

Geertecafé over mensen met een handicap of chronische ziekte; maakbaarheid van makke of de makke van maakbaar?


Zondag 21 maart aanstaande, na de dienst, wordt o.lv. de voorbereidingsgroep, bestaande uit Ellen de Boom, Dorthe de Vries, David Giancoli en ondergetekende vanuit de werkgroep Kerk & Samenleving het Geertecafé gehouden met als thema mensen met makke in de kerkelijke gemeenschap.

De hedendaagse Westerse cultuur kent in toenemende mate het uitgangspunt van de maakbaarheid. Maakbaarheid suggereert dat voor ieder probleem of voor iedere specifieke beperking een oplossing zou bestaan. Maar waar ligt de handicap indien deze stelregel niet opgaat en het bestaan van een beperking in de ziel van een persoon en diens omgeving een plaats gegeven dient te worden? Is dan de samenleving gehandicapt of de persoon in kwestie? In Remonstrantse zin heeft de beperking nooit het laatste woord. In dat verlengde lijkt het logisch te spreken over met makke te maken hebben in plaats van gehadicapt te zijn.

Mensen met makke zijn ruwweg onder te verdelen in de volgende drie categorieën:

• Mensen met een lichamelijke handicap

• Mensen met een verstandelijke handicap

• Mensen met een psychiatrische stoornis

Iedereen, die regelmatig de media volgt, weet hoe mensen met makke bij iedere bezuinigingsronde onevenredig hard getroffen worden, hetzij door het plotseling wegvallen van subsidiekanalen, hetzij door het opwerpen van telkens nieuwe bureaucratische barrières.

Doel van dit Geertecafé zal zijn het vinden van een antwoord op de volgende vragen:

• Hoe kunnen we er als kerkelijke gemeente zijn voor mensen met makke?

• Hoe kunnen we mensen met makke optimaal ondersteunen in het vinden van hun weg in de steeds gecompliceerder wordende samenleving, welke suggereert ongekende mogelijkheden te bieden, maar die hen ondertussen voor telkens nieuwe te nemen hobbels plaatst?

Zowel mensen met als mensen zonder makke zijn bij deze van harte uitgenodigd!

Werkgroep Kerk & Samenleving, Willem van der Hoeven.

Geen opmerkingen: