dinsdag 1 december 2009

Vesperdiensten in de Buurkerken

Wie of wat zijn de
Buurkerken Utrecht-Centrum?

Eind 2001 nam de Baptistengemeente Silo het initiatief om met de andere kleine kerken uit de binnenstad om de tafel te gaan zitten. Doel was elkaar (beter) te leren kennen en te bekijken hoe wij als kerken van zó verschillende denominaties gezamenlijk gestalte kunnen geven aan ons geloof. Naast de in het logo genoemde kerken is de EUG/Janskerk als toehoorder bij het Buurkerkenoverleg betrokken.

Al snel ontstonden de gemeenschappelijke vespers, die sinds 2003 drie keer per jaar worden gehouden, gezamenlijk voorbereid en geleid, steeds in een van de Buurkerken. Ze vinden plaats op vaste momenten in het jaar: in de Vredesweek (september), in de Week van gebed voor de eenheid van de christenen (januari) en rond het begin van de zomer (juni).
Elke keer is het verrassend te merken hoe met zeven verschillende kerkelijke identiteiten zulke inspirerende en geïnspireerde gezamenlijke diensten kunnen worden gevierd.

In de loop van de jaren hebben de cantorijen van Silo en de Remonstrantse gemeente, evenals de Schola van de Oud-Katholieke parochie diverse keren hun medewerking verleend aan Buurkerkenvespers. De vesper van 1 juni 2008 in de Pieterskerk was in dit verband het absolute hoogtepunt. Orkest en groot koor van de Waalse gemeente, aangevuld met zangers uit de andere Buurkerkengemeenten, onder leiding van


cantor-organist Dick Duijst begeleidden de vesperdienst, waarvan de liturgie was voorbereid en werd geleid door voorgangers en leden van de gezamenlijke Buurkerken.
Vele kerkgangers waren toegestroomd om deze vesperdienst mee te beleven.

Dit heeft ons doen besluiten om de cantores van alle Buurkerken te polsen over het idee om met hun cantorijen voortaan aan de zomervesperdienst (juni) mee te werken.
De reacties waren positief en zo is op 7 juni jl. de jaarlijkse zomervesper gehouden in de Oud-Katholieke kathedrale kerk van Sinte Gertrudis aan het Willemsplantsoen, met medewerking van de gezamenlijke cantorijen.
Ook aan de zomervesperdienst 2010 zullen de cantorijen van de gezamenlijke Buurkerken hun medewerking verlenen en deze zal nog meer dan vorig jaar een zangdienst zijn.
vervolg bericht

Datum: zondagavond 30 mei 2010
Plaats: Lutherse kerk aan de, Hamburger-straat.

De eerstvolgende vesperdiensten van de Buurkerken Utrecht-Centrum zullen zijn op:

donderdag 24 september 2009 om 20.00 u.
in de Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270
(gecombineerd met 'Taizé aan de Gracht'

vrijdag 22 januari 2010 om 19.30 uur
plaats wordt nader bekend gemaakt.

BUURKERKEN
UTRECHT-CENTRUM
Baptistengemeente,
Doopsgezinde gemeente,
Evangelisch-Lutherse gemeente,
Oud-Katholieke parochie,
Remonstrantse gemeente,
Vrij-Katholieke gemeente,
Waalse Gemeente

Geen opmerkingen: