donderdag 9 april 2009

Kerken Zingen

Een speciaal introductieprogramma in het kader van “Kerken Zingen.“



Op zaterdagmiddag 25 april zal in de Pieterskerk om 15.00 tot circa 16.00 uur het "Paasspel van Rijnsburg" *) door het Gregoriaans Koor Utrecht worden uitgevoerd met een inleiding door Marcel Zijlstra.



De middeleeuwse liturgische spelen zijn in feite de oorsprong van latere en nu nog steeds veel uitgevoerde oratoria.



Graag willen wij gemeente- of parochieleden te attenderen op dit concert.



We hopen op een goede opkomst bij dit optreden, dat zeer passend is in de Paastijd.

namens Kerken Kijken




aanvullende informatie:

Marcel Zijlstra promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht op een studie over de vroege overlevering van het gregoriaans aan de hand van literaire bronnen. Hij is sinds 1984 actief als koorleider van gregoriaanse koren. Marcel volgde cursussen op het gebied van gregoriaanse interpretatie en paleografie, onder meer aan de Folkwang Hochschule in Essen-Werde (D). Hij is ook organist aan de Abdij van Egmond.



Het Paasspel van Rijnsburg is een middeleeuws drama waarin de gebeurtenissen rondom de opstanding of verrijzenis van Jezus worden nagespeeld. In een liturgisch spel wordt het lege graf getoond en worden de ontmoetingen van Jezus met Maria en de Emmaüsgangers verbeeld. De muziek is eenvoudig en eenstemmig van karakter en gebaseerd op bestaande of speciaal voor dit spel gecomponeerde gregoriaanse melodieën. In bijna heel middeleeuws West-Europa werden liturgische spelen verbeeld en ten gehore gebracht.



*)Het spel werd in de tweede helft van de 15e eeuw opgeschreven in het schrijfatelier van de abdij van Egmond en werd eeuwen later in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag teruggevonden.

Geen opmerkingen: